Category Archives: Recept

Vitlöksskörd!

Årets första vitlök är nu skördad. Den tidigaste sorten är Sprint. Hyfsat stora lökar, kanske något ojämna och i år med en hel del topplökar. Det gör ju att skaften blir hårda och inte går att fläta, men vi har ju fler sorter att skörda längre fram, så det är o.k.
19.7 Vitlöksskörd Sprint
Vi har även skördat årets första tomater, så nu blev det äntligen en Bruschetta. Självklart på Italiano-bröd (surdeg & dinkel) från KIN-Bageri i Östra Vemmerlöv – om Du är på Österlen så åk dit! Lite olivolja, färsk vitlök, hackade solmogna tomater och lite basilika. Det är sommar!
19.7 Bruschetta
Och rosorna forsätter årets segertåg! Kosmos från Kordes i Tyskland är helt outstanding! Extremt vackra blommor, rikblommande, friskt, vackert bladverk och underbar doft.
19.7 Kosmos
Blommorna är så många och tunga att jag klipper av en del och lägger i springbrunnen på innergården.
19.7 Springbrunn
Och så har vi ju min älsklingsros – Henri Matisse från franska Delbard. Den ingår i serien ”målarrosor” och är ljuvligt vacker och väldoftande. Den har inte riktigt hämtat sig från flytten förra våren, när den fick lämna plats åt springbrunnen på innergården, men den är på god väg.
19.7 Henri Matisse

Klockranka mm

Jag har nästan varje år sått fröer till Klockranka, Cobaea scandens, men aldrig lyckats. Men i år!!!
Klockranka 1
Den växer på pergolan utanför butiken och slänger ut sina revor åt alla håll.
Blommorna är magnifika, skiftar från ljust violett till riktigt mörkt.
Klockranka 3

Klockranka 2
Jag sådde 16 fröer den 5 februari och skolade sedan om 12 småplantor den 11 mars, som fick växa vidare i växthuset. Jag planterade ut fem stora fina plantor i slutet av maj och nu är de som sagt helt sanslöst stora och vackra.
Klockranka fröpåse

Något som också varit en fullträff i sommar är basilikan. Jag sådde bara två sorter; Sweet Basil och Crimson King, i växthuset den 19 april. De har fått växa vidare där i krukor hela sommaren. Friska, utan ohyra och i ständig tillväxt. (Jag har också några plantor i Potagern i drivbänken och de är lika fina där. De direktsådde jag på plats.)
basilika aug14
Jag skördar kontinuerligt och vi äter mycket pesto för närvarande. Ljuvligt till pasta och fantastiskt gott på tomat med mozarella. Men höjdaren är nog våra pesto-råbiffar! När vi var i Paris senast, åt vi flera kvällar på en liten bar/kvarterskrog nära hotellet som serverade helt makalöst goda pesto-råbiffar. Alltså bara ren råbiff blandat med mycket pesto. Ljuvligt med t ex potatisklyftor och tomat/rödlöks-sallad. I Paris var de helt ”råa”, men här hemma halstrar jag de oftast lite grand.
Basilika fröpåse 2

Basilika fröpåse 1

Och första näckrosen har blommat…..
Näckros 1

Näckros 2

Snart Påsk!

Solen skiner (nästan i alla fall), vårlökarna blommar för fullt i rabatterna, växthuset är knökfullt av alla småplantor, snart är det påsk och trädgårds- och butikssäsongen drar igång och igår blev jag farmor (för första gången!) till en liten Ebba!!! Kan livet vara bättre?

Det här är narcisser av okänd sort i rabatten på innergården. Riktigt läcker!

påskliljor

Som marktäckare i rabatten i Vita trädgården har jag vit förgätmigej. Jag frösådde en omgång för några år sedan och den stannar snällt kvar och frösår sig själv och det blir bara mer och mer för varje år. Ännu läckrare blir det sedan när tulpanerna kommer igång!

vit förgätmigej

CHILI & PAPRIKA

Chili- och paprikaplantorna har nu fått flytta ner till växthuset (från gästrummet) och de flesta plantorna blommar och de första frukterna är på gång. På bilderna här nedan är det blomma och frukt på Chili ’Hot Banana’.

chiliblom

första chilifrukten

Chilin ’Checkoslowakian Black’ har en läckert lilamelerad blomma.

chiliblom lila

POTATIS

Vi är ju inga stora potatisätare, men till försommaren vill vi ha läckra delikatesspotatisar som primörer. I år odlar vi sorterna Anya, Cerise, Amadine och Lintzer Delikatess. Alla helt ljuvliga i både smak och konsistens. Det behövs inte så mycket mer än lite smör och flingsalt för en riktig smaknjutning. Jag förgror potatisarna i lite jord i odlingslådor på golvet i växthuset. När det sedan är dags att sätta ut dem har jag färdiga plantor och de kommer igång betydligt snabbare. Blir det bakslag i vädret så skyddar jag dem med lite fiberduk.

potatis på g

På bilden ovan ser man de små skotten som just börjat komma upp på potatisarna.

Vi kupar inte heller vår potatis utan fyller på med rejäla mängder gräsklipp kring plantorna; jorden får näring och håller fukten, inget ogräs får fäste och kupning behövs som sagt inte heller. Vi brukar ta upp våra första potatisar i början/mitten på juni.

FRÖSÅDDER

Jag sår just nu i omgångar i växthuset. Nu är det dags för alla sommarblommor; tagetes, rosenskära/Cosmos, blomstertobak, lejongap, prydnadsgräs m.fl. och även en del grönsaker som ska förodlas; lök, purjo, svartkål, rotselleri m.fl. Jag bredsår i lådor som får stå på värmemattan i växthuset och så snart de grott får de flytta över till en hylla. Efter ytterligare några veckor är det dags att skola om dem i krukor en och en och därefter så småningom avhärda dem till utelivet.

sålådorna

RABARBER

Sist, men inte minst, njut av vårens första rabarber!

rabarber

Jag brukar sätta en stor kruka eller glaskupa över rabarberplantan för att den ska växa snabbare, men i år har jag inte hunnit och den är redan uppe så att det är dags att börja skörda. Och det godaste sättet att avnjuta den första rabarbern är SMULPAJ. Jag gör en enkel smulpajsdeg med havregryn som jag strör över rabarberbitarna. Njut med vaniljglass eller vaniljsås!

(Ca ½ kg rabarber i små bitar, blanda med ca 1 dl socker och 1 msk potatismjöl. Lägg i en smord form med hel botten. Blanda 125 gr smör med 1 dl socker, 1 msk vaniljsocker, 1 dl vetemjöl, 1½ dl havregryn och en nypa salt till en smulig deg. Strö över rabarbern och grädda i 200 grader ca 20 min. Njut!)

GLAD PÅSK!

 

Första advent & Kvittenmarmelad

Vilken ljuvlig lång höst vi har! Visserligen stormade det rejält på första advent, men ännu känns snön avlägsen.

julros.dec13

Julrosen blommar för fullt i rabatten på innergården. Vilken magisk växt!

pensé.dec13

Och i gruset utanför butiken står frösådda penséer och ger vårkänsla….

KVITTENMARMELAD

kvittenmarmelad

Låt gärna frukterna ligga i rumsvärme någon/några veckor och eftermogna. De doftar himmelskt!

Skala och kärna ur frukterna, skär i mindre bitar.

Koka fruktköttet (ca 1 kg rensad frukt) tillsammans med ca 2 dl vattten och saften av 1 citron på svag värme i ca 20 minuter. Mosa eller stöt fruktbitarna om Du vill ha en slätare marmelad. Tillsätt 0,5 – 1 kg syltsocker och låt koka ytterligare 3-5 minuter. Häll upp i varma, rena burkar.

Helt makalöst ljuvlig till smakrik ost; t ex Stilton eller spansk Manchego!

Och för varje dag som går, blir vintern kortare!

Vitlök – flätor & ugnsbakad

vitlök1

Jag kommer inte kunna söka jobb som vitlöksflätare – det är svårt att få till det! Men jag är rätt nöjd ändå!

vitlök 3

Hela årets skörd av vitlök med flätbar blast är nu ordentligt (om än lite fult ibland) flätad och upphängd.

De lökar som fått halslökar och då även har hård blast klipper jag bara av en 2-3 cm ovanför löken och sparar i en korg. De små halslökarna ska jag sätta nu i höst och räknar med att de ska ge fina SOLOVITLÖKAR, som ju har blivit populära inom matlagningen pga att de är milda i smaken och lätta att riva eller hacka.

UGNSBAKAD VITLÖK

vitlök 2

En härlig delikatess är att ugnsbaka vitlöken – ansa topp och botten av löken och dela den mitt itu. Lägg i en ugnsfast form, ringla lite olivolja över och lite flingsalt. Baka i ugnen 160 grader i ca 20 minuter tills lökarna är mjuka och lätt släpper från skalet. Jättegott till nästan allt!

SÄTTVITLÖKAR

Om någon vecka får jag hem årets sättvitlök till butiken. Franskodlade, virustestade och kontrollerade. I år är det sorterna Sprint, Thermidrome, Sabadrome och Therador. Priset i min butik blir 20:–/lök. (Om du inte kan besöka mig i butiken på Österlen, maila bara, så skickar jag gärna.)

Vitlök är ju bland det enklaste tänkbara att odla. Sätt ner klyftorna i bra trädgårdsjord i september-november (beroende på var i landet du bor) och håll sedan bara efter ogräset under våren, gödsla och vattna om det är torrt, så kan du skörda härliga vitlökar i slutet av juli kommande sommar!

Fläderblomssaft

Safternas saft! Så enkel att göra och så underbart frisk och god!

fläderblom

Lägg ca 50 färska blomklasar av fläderblom i en stor bunke. Tillsätt rivet skal och citronsaft från 3 citroner.

Koka upp 1,5 liter vatten och rör ner 2 liter strösocker samt 4 tsk citronsyra. Häll detta över fläderblommorna.

Lägg på lock och låt stå svalt i ca 3 dygn, rör om dagligen.

Koka sedan upp alltsammans och sila bort blommorna. Häll upp i väl rengjorda flaskor. Blir ca 2,5 liter. Förvaras kallt.

Spädes ca 1 + 4. Njut varma sommardagar!

fläderblomssaft

Den franske bagaren

Jag köpte i förra veckan Sébastien Boudets bok ”Den Franske Bagaren”, med undertiteln Surdeg Mat Kärlek. En helt ljuvlig bok. Jag sträckläste den en kväll och satte sedan fart på surdegsbaket……

Så i söndagsmorse kunde vi njuta av en ljuvlig, smakrik ”Pavé”, ett surdegsbröd med både vete- och rågmjöl. Mycket gott!

Det blev t.o.m. ett bak av Le kanelbulle, dvs kanelbullar bakade på en vetesurdeg. Mycket delikata!

Läste också någonstans att surdegsbröd har ett mycket bättre GI-värde än vanligt jäsbröd.

Sébastien Boudet har en hemsida och blogg med massor av recept m.m. www.brodpassion.se

 

Brysselkål

Jag köpte i våras några plantor brysselkål och skördade häromdagen en mer än halvmeterhög planta.

Tydligen kan man låta dem stå kvar hela vintern och skörda efterhand. Brysselkål är bland det nyttigaste man kan äta.

I Anna Bergenströms bok ”Kärlek, oliver och timjan” hittade jag ett härligt recept på Brysselkål med timjan.

Ansa och skölj 500 gr brysselkål. Koka upp 5 dl vatten med 1 tsk salt. Lägg i brysselkålen och låt sjuda under lock i 5 min och sedan utan lock ytterligare 5 min. Häll av vattnet och fyll på med iskallt vatten så att brysselkålen kallnar helt.

Dela varje litet kålhuvud. Lägg dem i en skål och slå på en dressing av 2 msk vardera av vit balsamvinäger, vatten och olivolja. Smula över lite flingsalt och svartpeppar. Garnera med färsk timjan.

Ett mycket gott tillbehör till det mesta!

Fransk äppel tarte

Nu i äppeltider blir det någon form av äppelkaka mest varje helg och den här varianten är en riktig godisvariant!

Jag undviker halvfabrikat i matlagningen, men smördegsplattor är något som jag alltid har i frysen och de utgör botten i den här franska tarten.

2 st smördegsplattor kavlas ut och läggs i en pajform.

Blanda

ca 150 gr mandelmassa

1 ägg

0,5 msk kardemumma och 0,5 msk kanel.

Bred ut blandningen över smördegsbotten.

Lägg ut äpplen i tunna skivor.

Grädda 20 min i 200 grader.

Pensla över ca 1 dl varm aprikosmarmelad och grädda ytterligare ca 5 min.

Servera ljummen med en god vaniljglass.

Ljuvligaste HALLONPAJEN

Receptet till den här ljuvliga (och mycket lättlagade) hallonpajen, var visst publicerat i Lantliv 2006, men jag fick det av en god vän för några år sedan. Förmodligen är den lika god med vilka bär som helst; röda vinbär, jordgubbar, blåbär eller vad man nu har tillgång till. Men vi är hallonälskare och fortfarande finns det lite kvar av våra hösthallon.

2 ägg och 2dl socker vispas riktigt pösigt.

Blanda i 2,25 dl vetemjöl och 0,5 tsk bakpulver.

Bred ut smeten i en smord form (med fast botten).

Lägg i hallonen (eller vad Du nu har för bär).

Hyvla med osthyvel kylskåpskallt smör, ca 125 gram,  över hela pajen.

Grädda i 175 grader ca 35 min.

Servera med en god vaniljglass eller vaniljsås.