Äntligen var det så dags för årets första vinskörd. Första raden i vår ”vingård”, drygt 20 vinstockar av sorten Rondo, är klar för skörd. Vi har mätt sockerhalten de senaste veckorna och nu är den uppe i 80 Oe (Oechsle), vilket måste anses som mycket bra på våra breddgrader. Man mäter sockerhalten i druvorna med en refraktometer.
Så denna ljuvliga, soliga och nästan vindstilla septemberhelg har vi plockat 60 liter druvor. Efter avstjälkning var det dags att krossa druvorna.
Vi började med att köra druvorna i vår lilla fruktpress, vilket väl fungerade si så där. Vi övergick sedan till kökskvarnen, för att slutligen köra druvorna genom juicemaskinen. Efter lite fix och trix fick vi slutligen 27 liter druvmust. Nu ska musten jäsas på skal och kärnor etc innan det är dags för pressning etc.
Om någon/några veckor är det dags att plocka raderna med sorterna Siramé och Solaris.
Det är mycket att lära innan man kan kalla sig vinbonde…..