Köksträdgården 2014

Nu har äntligen de första fröerna hamnat i jorden; kronärtskocka, chili och paprika. Nu återstår bara att arrangera förutsättningarna, dvs leta fram värmemattan och växtlamporna. De här första sålådorna får stå i köket till en början innan den årliga rundflyttningen börjar. Så småningom ska de ut i växthuset, men framför allt för chili & paprika är det för svalt ännu så länge. De får nog precis som tidigare år stå i gästrummet under växtlampa någon månad.

planering 1 2014

Planeringen av säsongens köksträdgård är i stort sett klar. Vi ska i vår göra några justeringar och göra om en del odlingsbäddar. De första pallkragarna från 2006 har nu gjort sitt och vi ska ersätta dem med riktiga upphöjda bäddar.

planering 2014

Jag har skrivit listor på vad vi vill odla och vilka sorter vi ska ha. Det gäller ju att begränsa sig och bara välja sån’t som man vet att man vill ha och hinner med att skörda och njuta av. Visst finns det mycket som är kul att odla, men det är rätt meningslöst om man inte kan ta reda på skörden.

I år blir det 3-4 sorters tidig delikatesspotatis att avnjutas under sommaren som primörer. Vitlöken är redan i jorden och har kommit upp en bit. Lök älskar vi och använder mycket, så det blir både gul, röd, schalottenlök och purjolök. Både sättlök och frösådder. Lite salladslök får nog plats också. Kronärtskockor odlar jag gärna några sorter och plantorna och blomningen är så läcker, så det gör ingenting om vi inte hinner med att skörda alla.

Sedan ska vi ha många sorters rödbetor, randiga ’Chioggia’ förstås, men även runda och avlånga röda och i år ska jag även prova de gula och vita. Morötter har Arthur (vår hund) beställt – han brukar ju gå och dra upp dem helt själv!

Kok 435-s

Och så blir det bondbönor trots att de är rätt kämpiga att odla (och skörda), men det är delikatessernas delikatess. Rotfrukter använder vi mycket, både i gratänger och som ungsbakade, så det blir palsternacka, rotpersilja, kålrot och rotseller. Lite sockerärter måste vi också ha.

Självfallet ska vi också ha mängder av sallat och rucola samt lite rädisor. Läste någonstans att sniglarna inte tar den rödbladiga sallaten så det är ju värt att satsa på. Rucola odlar jag framför allt tidig försommar och sedan sensommar med fiberduk över, i annat fall tar jordlopporna helt över (alla de små hålen i sallatsbladen).

Potagern 2014

Och så gäller det att planera in var allt ska planteras och ta hänsyn till växtföljden.  Jag försöker följa en fyraårig växtföljd.  Mycket förenklat kan man dela in växterna i olika grupper utifrån näringsbehov. År 1: växter med stort näringsbehov, t ex kålväxter, purjo, vitlök, squash. År 2: växter med måttligt näringsbehov, t ex rotfruker, lök, dill, persilja, sallat. År 3: växter med litet näringsbehov, t ex potatis och jordärtskockor. År 4: växter som näringsberikar sig själva, t ex bönor och ärtor. Och så är det bara att flytta runt det hela…. I min stora köksträdgård är det lite pussel och det stämmer inte alltid, men det är bra att ha som rättesnöre och i alla fall försöka (och så gödsla lite extra där man inte får till det).

Sparrisen är perenn och våra 10 plantor ger mer än tillräckligt under maj-juni. Lite jordärtskockor har vi också och de får väl betraktas som perenna.

I Tomathuset blir det självfallet som vanligt en massa tomater av olika sorter och i stora växthuset har vi gurka, chili och paprika.

Det är inte utan att man längtar till sommarens grillkvällar och härliga sallader! Eller att bara njuta av köksträdgårdens prakt……

poragern

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.