Äntligen börjar tomaterna mogna ordentligt och squashen är jättefin (på bilden är det italienska ’Goldrush’, mycket delikat!)
Det vi längtar mest efter på vinter och vår är bruschettas! Vi gör en enkel men fantastiskt god variant, som är en given förrätt nästan dagligen.
BRUSCHETTA
Ta helst stora, köttiga tomater. Kryssa dem i ”toppen” och lägg ner dem i kokande vatten någon minut tills skalet börjar dra ihop sig. Ta upp dem och låt rinna av.
Stek brödskivor, helst ett riktigt gott italienskt lantbröd, i olivolja på båda sidorna. Dela en vitlöksklyfta och gnid in brödskivorna med vitlöken. Skala tomaterna och hacka dem grovt och fördela på brödskivorna. Toppa med några basilikablad och om man vill, flaga över lite parmesan. Njut!
Squash kan det ju också bli mycket av och det här är en riktigt härlig förrättsvariant. Extremt gott! Receptet blir ca 9-10 plättar. Brukar vara lagom att steka tre i taget i stekpannan.
SQUASHPLÄTTAR
1 grovt riven squash/zucchino, ca 250-300 gr
1 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
1 ägg
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl riven parmesan eller peccorino
1 pressad vitlöksklyfta
Riv squashen grovt och låt den rinna av ca en halvtimme. Blanda alla ingredienserna, salta och peppra och stek sedan små plättar i rapsolja. Rapsoljan klarar högre värme och gör att Du kan få riktigt knapriga och vackert gyllenbruna plättar.
Servera med en klick röd rom (löjrom om plånboken tillåter!), en klick creme fraiche och lite hackad rödlök. Fantastiskt!